Sistem Uzmanı

Forumlar

Welcome to Sistem Uzmanı Sign in | Join | Help
Home Forums

Hp storage ?

Last post 06-29-2009, 18:22 by war_hawk. 4 replies.
Sort Posts:
  •  06-15-2009, 20:09

Hp storage ?

Merhaba Hp storage ile ilgili bir kaç sorum olucak ?

1. Hp storage (Ornegın:Eva 4100) ne gibi faydalar sağlayabilir ?
    2. Nasıl kullanılır ? (Network ' de NAS gibi mi kullanılıyor.)
    3.İnternet uzerinden kontrol edilebiliyor mu ?
    4. NAS ile SAN arasındaki fark nedir ?
    5. iscsi ile scsi arasındaki farklar nelerdir ?

MCP
    MCTS:ViSTA
  •  06-15-2009, 23:25

• cenkmete is not online. Last active: 03-01-2010, 0:38 cenkmete
    • Top 10 Contributor
      Male
    • Joined on 05-15-2007
    • B e ş i k t a ş
    • Mareşal

Re: Hp storage ?

Selam Hawk

HP Eva Storage kullanmak ne gibi faydalar sağlar yerine storage nedir sorusunun cevabını bulduktan sonra HP, IBM NETOP gibi marka kıyaslamalarını yapmak gerekir. HP'nin Eva modellerini SAN yapısında kullanabilirsin. Fibre Chanel veya ISCI iletişim protokolü ile Local Area Network ile Storage Area Network arasında iletişim kurarsın. Kullanma nedenleri ise Yapıdaki Ağ rollerini taşıyan sunucuların databaselerini SAN üzerinde tutmak clustering senaryoları için sağlam bir dizaynı icra eder. Beraberinde High Availablity ve Redundancy kavramları konusunda artı nitelikler kazandırır. Ayrıca LUN yapılarına olanak sağlayarak gelişmiş raid teknolojileri ile performans ve disaster durumlarında esneklikler sağlar. Aslında bu çok derin bir konu bana kalırsa bu soruları google'da bir taratırsan çok güzel sonuçlar alıp sorularına cevap bulabilirsin.

BilgeAdam BTA / FATİH
    www.cenkmete.com
  •  06-16-2009, 22:09

Merhaba Cenk hocam ;
    Doğru hocam dediğiniz gibi yapmak daha doğru olucak sanırım ama genede bu merkımı sizin gidebilceğinize inandığımdan yinede sormak istiyorum.
    Hp storage eva 4100 fiberchanel yani fiber kablolar ile network ' e bağlı ancak nasıl çalışıyor. Aslına bakarsanız bir kurulumunu destek alarak soru sorduktan sonra yaptım ama anlayamadığım neden fiber chanel ile network bağlanıyor anladıpğım kadarı ile sisteme storage mount ediliyor. Peki o zaman neden network ' e bağlanıyorda direk olarak ara bi aparat ile veya fiberchanel board ile server bağlanmıyor. Son olarak bir merakım daha var. Host nasıl belirleniyor , aslında hangi sunucuya mount edileceğini nasıl beliliyoruz. Kurduğum storage ' da host oluşturmadım. Yukarıda yadığım gibi anlatmak istediğim uygulama şöyle 5 adet Hp Proliant ML 350 G5 sunucum var birde hp eva 4100 storage var bu storage 10 TB disk kapasitesi var bende istiyorum ki şirketimin depoloma sunucusu olarak kullanmak istediğim bir adet HP ML 350 birine 5 TB mount etmek bunun için ne yapmam gerekiyor , yani sunucumun yerini storage 'da ( sunucum için hazırlağım 5TB Vdisk ) nasıl sunucum üstünde görebilirim. Storage üzrinde vdisk hazırlayabiliyorum ama host hazırlaryıp mount etme konusunda bilgisizim yardımcı olursanız çok sevinirim. Hocam yazının üstünde biraz hızlı yazmak istediğimden karmaşık yazmış olabilirim kusuruma bakmayın.
    MCP
  •  06-21-2009, 23:44

• cenkmete is not online. Last active: 03-01-2010, 0:38 cenkmete
    • Top 10 Contributor
      Male
    • Joined on 05-15-2007
    • B e ş i k t a ş
    • Mareşal

Eğer Storage bir sunucunun üzerine mount edilmiş olsaydı o yapı Storage Area Network olmaktan çıkar DAS yapısına dönerdi. Bu yapıların kullanım alanları ve maliyetleri farklılıklar gösterdiğinden dolayı farklı çözümler vardır. Her ne kadar bu konu branşım olmasada SAN yapısında bulunan storage'ler üzerinde ortak database'leri kullanan ağ rollerini çalıştırarak ve storage'ler üzerinde RAID5 RAID6 gibi gelişmiş disk teknolojilerini kullanarak ciddi performanslar almak için tercih ediliyor. Bana kalırsa LUN nedir sorusunun cevabını araştırmalısın. Genelde LAN ortamına SAN switch ile bağlanıp GBIC interfaceler ile sonlanıyor. Arada sadece yüksek hızlarda veri iletişim protokolleri kullanılarak bağlantı sağlanıyor. İşine yarar döküman elime geçerse özelinden yollarım daha da bilgilenmiş olursun.

BilgeAdam BTA / FATİH
    www.cenkmete.com
  •  06-29-2009, 18:22

Çok teşekürederim. Hocam !...
    MCP
View as RSS news feed in XML
Sistem Uzmanı - 2006